Araştırmalarımız

    • Otizm Spektrum Bozukluğunda Yüzün Dokunsal Olarak Uyarılmasının Duygusal Yüz İfadelerinin Tanınmasına Etkisi 
    • (TÜBİTAK–2209-A  Destekli Proje)
    • Projenin amacı, yüzün dokunsal uyarımın OSB’li ve tipik gelişimli çocuklarda duygusal yüz ifadelerini tanımayı ve ayna nöron sisteminin işleyişini nasıl etkilediği davranışsal ve sinirsel olarak incelemektir.
    • 20180928_174625 - Kopya.jpg
  •  
  • Yüz ve Elin Etkileşimini Açıklamak Üzere Somatoduyusal Uyarım Hipotezinin Geliştirilmesi 
  • Projede insanlarda yaygın olarak gözlenen kendi yüzüne dokunma davranışının sistematik olarak incelenmesi, bu davranışın işlevinin ve mekanizmasının anlaşılması hedeflenmektedir.  
  • el-yuz.jpg  Resim1.jpg
  •  
    • ALS Hastalarında Duygu Tanıma ve Duyguları İfade Etme Becerilerinin İncelenmesi
    • Çalışmanın amacı ALS hastalarının duygu ifadelerini tanımakta yaşadıkları zorlanmanın, bilişsel bir problem olarak mı yoksa hastaların kendi yüzlerindeki motor hareketlerindeki zorlanmaya bağlı olarak mı ortaya çıktığını anlamaktır.
    •  
    • Fenotip Eşleme ve Ortalama Tabanlı Kodlamanın Akraba Tanıma Mekanizmaları Bağlamında Davranışsal ve Fizyolojik Olarak İncelenmesi
    • Akraba tanıma mekanizmalarından biri olan fenotip eşlemede kullanılan akraba şablonunun doğasının yüz algısı bağlamında davranışsal ve fizyolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
      • Somatoduyusal Haritanın Beyindeki Yapılanmasında Ontogeninin Rolü
      • Somatoduyusal korteksin organizasyonunda ontogeninin rolünü anlamak üzere fokomeli ve tetrameli vakalarıyla kontrollerin duyusal uyarıma verdikleri duyusal ve nöral tepkiler karşılaştırılmaktadır.
      • Resim2.jpg
      •  
    • Mekanik ve İnsansı Robot Yüzlerinin Yaklaşma Etkisi Bağlamında Oluşturduğu Tehdit Algısının İnsan Yüzleri ve Pareidolia Uyarıcıları ile Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi (TÜBİTAK–2209-A  Destekli Proje)

    Teknolojinin gelişmesiyle birlikte robotlar insan sosyal yaşamının her kademesinde karşımıza çıkmaya başlamıştır. Çalışmanın amacı, mekanik ve insansı robot yüzlerinin yarattığı tehdit algısının, insan yüzleri ve pareidolia uyaranları ile karşılaştırmalı olarak yaklaşma etkisi bağlamında incelenmesidir. Bu nedenle robot yüz tasarımlarının tehdit ediciliğine ilişkin davranışsal ve elektrofizyolojik veriler, doğru robot yüz tasarımlarının yapılabilmesi için önem arz etmektedir. Araştırma, mekanik ve insansı robot yüzlerine ilişkin tehdit algısının pareidolia ve insan yüz uyaranları ile karşılaştırılmasını içermektedir.

  • Resim3.jpg
  •  

    • Bebek Şeması ve Uzamsal Frekans Bağlamında Pareidolia İmgelerinin EMG ve Davranış Verileri ile İncelenmesi

    Bu çalışmada, gerçek bir yüz imgesi olmasa bile FFA'da (Fusiform Face Area) aktivasyon gösteren pareidolia imgeleri bebek-şeması ile manipüle edilerek pareidolia imgelerinin sevimli olarak algılanıp algılanmadığı incelenmiştir. Katılımcılardan EMG verisi (Zygomaticus Major Muscle) ve davranış verisi toplanmaktadır.

pare baby.jpg

  • Köpek Yüzlerindeki AU101 Kasının İnsanların Köpek Yüzlerini Değerlendirmesindeki Etkisinin Davranışsal ve Fizyolojik Olarak İncelenmesi

Resim1.jpg   Resim2.jpg

  • Ayna Nöron Sisteminin Yüz Algısındaki Etkilerinin ve Duyguların Yüz İfadelerinin Tanınmasındaki Etkilerinin İncelenmesi

Projenin amacı, ayna nöron sisteminin yüz algısındaki ve duyguların yüz ifadelerinin tanınmasındaki rolünün EEG yöntemi kullanılarak araştırılmasıdır. Ek olarak, dokunsal uyarımın yüz algısı ve ayna nöron sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.

IMG_4093.jpg   IMG_4112.jpg

Duygusal ve Morflanmış Yüzlerin Tanınmasında Mu Baskılamasının İncelenmesi

Ayna nöron sisteminin kendi, diğeri ve morflanmış yüzlerin yüz ifadelerini tanımadaki rolü EEG yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, yüz ifadelerinin tanınmasının yüze aşinalık etkisi ile etkileşime girip girmediğini anlamaktır.

IMG_4171-1.jpg  IMG_4194.jpg

  • Yüz Nakli Hastalarında Yüz Algısı

Bu yüzyılın en dikkat çekici operasyonlarından biri olan yüz nakli, hastaların yaşam kalitelerini artırmanın yanı sıra birçok bilimsel soruyu da beraberinde getiriyor. Projenin amacı, yüz nakli hastalarında yüz algısı ile ilgili hem teorik hem de pratik soruları yanıtlamak ve yüz algısının altında yatan psikolojik ve sinirsel mekanizmaları anlamaktır. Hastaların yüz algısı ve kendi yüzlerine ilişkin algıları incelenmekte ve kontrol grubuyla karşılaştırılmaktadır.

Resim6.jpg  Resim7.jpg

  • Yüz Değişimi İllüzyonu, Empatik Yetenekler ve Lateralizasyon

Yüz değişimi illüzyonu (enfacement), aynı anda başka bir yüze dokunulduğunu gören kişinin kendi yüzüne dokunulmasıyla ortaya çıkan ve kendi yüzünü tanımada değişiklikle sonuçlanan görsel-dokunsal bir yanılsamadır. Yüz değişim illüzyonu çalışmalarında genellikle sol yüz uyarımı tercih edilmektedir. İllüzyonun canlılığı üzerinde sol veya sağ yüz uyarımının herhangi bir etkisi olup olmadığı ve empati becerisi, kişilik özellikleri ve illüzyonun canlılığı arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.

ENFACEMENT3-2048x1428.jpg    ENFACEMENT4-e1600378913113.jpg   IMG_4113.jpg

Duygusal İfadeler İçin Stroop Görevi

Bu çalışmada duygusal yüzlere, onlarla uyumlu veya uyumsuz duygusal ifadelerin sözel olarak eklenmesi yoluyla Stroop Testi formatının duygusal ifadelere uyarlanması amaçlanmıştır. Katılımcılardan, sunulan uyaranlar üzerindeki ifadeleri taklit etmeleri istenmiştir. Bunun için iki görevi tamamlanmıştır: Katılımcılar birinci görevde fotoğraftaki yüz ifadesini bastırıp, kelimenin işaret ettiği duyguyu ifade etmişlerdir. İkinci görevde ise kelimeyi bastırıp, yüzün göstrediği duyguyu ifade etmişlerdir. Tepki süresi ölçümüne ek olarak, kas aktivitesini ölçmek üzere EMG ve deneklerin duygusal tepkilerini ölçmek üzere GSR kullanılmıştır.

Akdeniz Duygusal Dinamik ve Statik Yüz Seti

Doğal ve doğal olmayan duygusal ifadeleri içeren bir yüz seti geliştirmek hedeflenmektedir. Modellerin duygusal ifadelerini ortaya çıkarmak için test edilmiş bir duygusal video seti kullanılarak hem yüz ifadelerinin video klipleri hem de bu ifadelerin statik versiyonları oluşturulmaktadır.

IMG_4151.jpg   IMG_4146.jpg   IMG_4163.jpg

Primat Yüzlerinin Tanınmasında Parça-Bütün Etkisinin İncelenmesi

Çalışmamız, insan yüz tanıma mekanizmasının, diğer primat yüzlerinin tanınmasından nasıl farklılaştığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Özel olarak, bütünsel yüz işleme teorisinin farklı türlerin yüzleri için geçerli olup olmadığı araştırılmıştır.

  Resim8.jpg  

COVID-19 Pandemisi Sırasında Maske Kullanımının Yüz Algısına Etkisi

 

Resim4.jpgResim1.png

Eklenme tarihi :13.04.2023 16:49:52
Son güncelleme : 13.03.2024 13:55:56